De Jersey koe, een bekende naam voor veel gewone inwoners van Nederland, maar nog bekender onder de boeren. Deze bijzondere koe heeft een prachtige naam voor haarzelf weten neer te zetten.

Geschiedenis van de Jersey
Het begon op het eiland Jersey (14 x 8 kilometer groot, voor de kust van Frankrijk). Al in het jaar 700 v. Chr. kwamen daar de eerste tekenen van leven van de Jersey koe vandaan.
Het ras is een lange tijd geïsoleerd gehouden, zodat ze via de fokkerij verbeterd konden worden. In de 20e eeuw gingen ze in Canada, Denemarken, Nieuw-Zeeland en de VS verder met dit fokprogramma.
Op plekken zoals Afrika en Latijns-Amerika is de interesse ook groot. Doordat de jersey het goed vol kan houden in tropische omstandigheden. Al is dat niet de voorkeur als het aan deze koe zelf ligt, daarover later meer.
Inmiddels is deze koe het meest verspreide melkveeras ter wereld. Dat laat alleen maar meer zien hoe gewild de melk van deze koe is.

Uiterlijk Jersey koe
Je zult ze snel herkennen aan hun zachtbruine kleur. Veel mensen zoeken zo gericht naar dit kenmerk dat ze bijna vergeten dat deze koeien in een grote variatie aan kleuren voorkomen. Ze variëren van romig wit tot grijs/zwart en alles daartussenin.
Een mooie en sierlijke koe is het wel met hun lange wimpers en grote ogen. Dit wordt alleen maar gecomplimenteerd door hun kleinere bouw (ongeveer 140cm schofthoogte).
Bij de geboorte wegen ze ongeveer 22kg en een volwassen koe groeit uit tot wel 400kg. Een stier tot ongeveer 700kg.
Vlees- en melkproductie Jersey’s
De melkproductie van deze koe is net wat interessanter dan die van de “standaard zwart-witte koe” (de Fries-Holland of Holstein-Friesian). De melk van deze vriendelijke en rustige koe is net wat vetter dan gewoonlijk.
Jersey melk staat bekend om zijn rijke en romige smaak. Door deze extra vetten en eiwitten heb je dus ook minder melk nodig voor dezelfde hoeveelheid kaas of boter. En dat terwijl het gemiddelde melkvolume per dag ongeveer 16 liter (soms zelfs 19 liter) is. Een zeer aantrekkelijke koe in de zuivelproductie dus!
Ondanks dat deze koe vaak gehouden wordt voor de melkproductie, zijn ze ook nuttig voor het vlees. Ook al zijn ze voor voor de grote spelers in de vleesproductie geen interesse is in deze koe. Maar het blijft een mooi extraatje dat vlees van super goede kwaliteit. De kwaliteit is inderdaad erg goed, maar doordat de koe geen competitie is voor de grotere rassen is het voor veel grote boerderijen niet interessant.
Waar op letten bij een Jersey koe
Nu we de Jersey de hemel in hebben geprezen, moeten we aan het einde van het verhaal nog wel met beide benen op de grond staan, dus hierbij wat “mindere” kanten van dit dier even op een rijtje. Waar moet je rekening mee houden?
Een nadeel is dat het ras is een hogere gevoeligheid voor metabolische ziekten, zoals ketose (ook wel slepende melkziekte genoemd) en calciumgebrek bij afkalven. Deze dieren hebben sterke poten hebben, zijn ze vatbaarder voor andere ziektes. en zullen Toch moet ik erbij zeggen dat veel boeren aangeven dit verschil in de praktijk niet te merken.
En zoals ik al eerder heb vernoemd heeft het dier de voorkeur in een koel klimaat te leven. Hoewel zweten de laatste optie is om af te koelen, kunnen koeien het zeker. Ze zullen eerst sneller ademen en fysieke inspanning zoveel mogelijk vermijden. Maar Jersey koeien kunnen juist niet zweten. Zij geven de voorkeur aan koelere plekken. Het feit dat hun ideale temperatuur rond de 4°C ligt, klinkt dan een stuk logischer.
De Jersey koe is een bijzonder en waardevol ras, geliefd om zijn rijke melk en vriendelijke karakter. Hoewel er enkele nadelen zijn, wegen de voordelen voor veel boeren en zuivelliefhebbers zwaarder. Wil je zelf eens Jersey melk of andere boerderijproducten proberen? Bezoek dan Boerderijwinkel De Nieuwenburgt, Boerderij Landlust, Klein Slendebroek, Farmcamps Boebadoe, Boerderijwinkel Bleijendijk of een van de vele andere boerderijen met Jersey koeien en ontdek de pure smaak van ambachtelijke producten!


